BRF_Palett_FINAL

Vatten och avlopp

Som Bostadsrättsägare är du skyldig att på egen bekostnad reparera och sköta om din lägenhet och hålla den i gott skick. Läs gärna §15 i föreningens stadgar.

 

För att värna om miljön är det viktigt att en droppande kran eller toalett åtgärdas så snart som möjligt. Här kommer några tips och råd för enkel skötsel:

 

Rensa vattenlåset i tvättställ
På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste ibland rensas, vilket du enkelt kan göra själv: Öppna vattenlåset, ställ en hink under. Peta loss eventuellt avfall som fastnat. Spola igenom med hett vatten. Stäng vattenlåset igen. Om du inte använder avloppen under en längre tid sjunker vattennivån i låset och dålig lukt tränger upp från avloppet.

 

Stopp i avloppet
Stopp i avloppet kan leda till översvämning och fuktskador. Om du får stopp i avloppet, kan du först försöka med att lossa avfallet som sitter i vägen. Använd inte kemiska medel som till exempel propplösare eller kaustiksoda. Kaustiksoda är mycket skadligt för miljön och innebär dessutom en hälsorisk. Om kaustiksoda ligger kvar i vattenlåset riskerar den som ska rensa rören att få det på händerna eller i ögonen, vilket kan ge svåra skador. Sodan förstör även avloppsrören genom att bilda en hinna i rören som gör att de blir ännu trängre. Kaustiksoda kan lösa upp hår och ludd, men inte fett. Sodan reagerar med fettet och bildar tvål, som kan bli ännu hårdare. Så tänk på att inte skölja ned fett i avloppet utan att det bästa, vad gäller stekflott, är att låta pannan svalna och sedan torka ur fettet med hushållspapper och kasta i hushållssoporna.

 

Genom att regelbundet peta bort hårrester och annat från bottenventilen i badkar, handfat och diskho kan du undvika att det blir stopp och dålig lukt. I badrummet finns en golvbrunn som du ska rengöra regelbundet för att undvika stopp och dålig lukt.

 

Toalettstol
Kasta aldrig bindor, blöjor, tops, bomull eller likande i toaletten. De kan svälla upp och orsaka stopp i avloppet. Undvik även att kasta kattsand i toaletten. Sanden slipar bort glasyren och kan förosaka stopp. Kasta självklart inte heller cigarettfimpar eller ämnen/vätskor som är miljöfarliga som våra reningsverk inte kan ta hand om.

 

Sammanfattande tips

  • Undvik kaustiksoda. Kaustiksoda är frätande och påminner om en cementhinna om den får fäste på insidan av rören. Istället för kemiska preparat är det bra med fysisk rengöring. En del kemiska preparat lägger sig som ett lager på insidan av röret och förminskar på det sättet innerdiametern vilket leder till försämrad ledningsförmåga.
  • Frityrolja och större fettmängder skall till Återvinningsstationen. Inte bara miljönblir hjälpt av att du tar gammalt fett och olja till närmaste återvinningscentral. Du kan spara en slant. Använd ett separat kärl att hälla gammal olja i och ta med det till Återvinningscentralen så kan de göra bränsle av din gamla olja.
  • Bara toalettpapper i toaletten!
  • Rengör regelbundet: Om du regelbundet städar kring avloppet och kastar håravfall och liknande i hushållssoporna minskar du avsevärt risken med stopp i avloppet. Läs igenom manualerna till dina hushållsmaskiner och kontrollera var man hittar rensfilter, hårfällor och liknande.

Kom ihåg att du har rätt till ROT-avdrag för arbetskostnad om du anlitar t.ex. rörmokare för avloppsrensning, byte av packning eller lagning av toalett.